16 mars.

jag och fänih hade te kalas i fredags och bakade massa goda cupcakes. tranbäs och vit choklad. och frostingen var helt underbar! det var bara lite konstigt att dom liksom krympte ihop när dom svalnade och jag antar att vi gjorde något fel i översättningen från engelska mått, men de blev i alla fall hur goda som helst så det är lätt värt ett försök. jag kan hålla med om att det inte ser så gott up på bilden eftersom den är ganska hej gråskala men jag lovar, det är gott!



image5


cranberry and white chokolate cupcakes

blir ca 18 cupcakes, ugn 190 grader

200 g vit choklad
100 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 dl torkade tranbär

gör såhär:
1. vattenbada chokladen och smöret tills de båda har smält.
2. ta bort skålen med chokladen och smöret från vattnet och häll i sockret. låt svalna i ca 10 minuter.
(note: när du hällt i sockret kommer det se lite konstigt ut men det är okej, så få inte panik)
3. häll i vaniljsockret och visspa ca 3 minuter. nu ska det inte se sådär konstigt ut längre, och om det gör det i alla fall så låt svalna lite till.
4. blanda i äggen ett efter ett och vispa 10 sekunder mellan varje.
5. blanda mjöl, bakpulveroch salt i en egen bunke och visspa sedan i det i smeten. visspa tills smeten blir slät.
6. dela tranbären i två delar och häll i smeten.
(note: tranbären är ganska tunga, så de sjunker till bottnen i formarna när de är i ugnen sedan. jag tycker det är gott, men om man vill att de ska vara utspridda i hela cupcaken kan man täcka bären i mjäl innan man häller dem i smeten)
7. fyll cupcake-formarna till 2/3 och ställ in mitt i ugnen. sätt timern på fem minuter.
8. när fem minuter har gått sänker du temperaturem till ca 175 grader och sätter timern på ytterligare 17 minuter.
9. stick en stickpinne (en sån som man kollar om potatisen är klar med) i den mittersta cupcaken och om det inte är någon smet på den när du drar upp den så är de klara.

white chokolate frosting

200 g vit choklad
50 g rumstempererat smör
1 paket philladelphia ost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk kryddnejlika (inte nödvändigt, det blir gott ändå)

gör såhär:
1. vattenbada den vita chokladen tills den har smält och låt den svalna i 2 minuter eller så.
2. vispa smöret tills det blir krämigt och häll sedan i den vita chokladen.
3. häll i philladephia osten, 2 dl florsocker, vaniljsockret och nejlikan. visspa tils det blir ljust och fluffigt.
4. lägg till mer florsocker tills du får den tjockleken på frostingen du vill ha. 2 dl funkade för mig.

när cupcakesen svalnat kan du lägga på så mycket frosting du vill ha och dekorera och hålla på som du vill.
glöm inte att smaka på smeten medan du bakar. det är ju en del av hela grejen liksom.

Kommentarer
Postat av: Koffe

Åh, vad gott

2008-03-17 @ 16:01:27
Postat av: Emelie

mums typ!
fast..hur smakar tranbär? :o

2008-03-20 @ 21:17:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0